La Squadra  By Hong Kong Architects spatialpractice
  • La Squadra  By Hong Kong Emerging Architects spatial practice
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects

La Squadra

  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects
  • La Squadra  By Hong Kong Architects

“Transforming a patchwork of disconnected spaces in the historic Parisian ‘Quartier du Marais’ while creating each space with its own character. By juxtaposing between natural and artificial light /intervention and renovation / front of house and back of house, and providing a strong identity for the fashion brand with a unified façade.”

La Squadra’s new space in the Marais District of Paris houses its Retail Space, Fashion Showroom, and Office Workspace. Faced with an eclectic myriad of spaces and façade pieces, the design approach first focus on unifying the retail brand image through façade window treatment.

To highlight the brand’s classic menswear collection in the Retail Space, the renovation carefully composed the exposition of the original steel columns combined with selection of modern steel elements. The third floor fashion showroom feature elements of the Marais’ rich historic layering of architecture. Old fashion tools are selected to display merchandise and hint at the origins of the brand. The warm tones of preservation serve as a neutral backdrop against the colorful collection of each season. With office located at the Mezzanine Level and only exposure to natural light is through the main street façade. The challenge was to expose the office space to natural lighting without compromising the retail vitrine. The design strategy creates a hidden elevated volume of workspace above the retail space that is covered in perforated metal, which allows both natural light to come into the space and observation into the retail space from above.

PROJECT FACTS

  • Client: Private
  • Location: Paris, France
  • Project Area: 377m2
  • Program: Showroom, Boutique, Private Office
  • Status: Completed (2011)

  • Project Team: Erik Amir, Dora Chi, Effi Meridor, Lee Ying Njoo, Mary Jane Kwan, Sharmie Fan