Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects spatialpractice
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Emerging Architects spatial practice
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects

Shenzhen Living Spine

  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects
  • Shenzhen Living Spine By Hong Kong Architects

“To re-activate an area that was built for an international sporting event, we must first create a sense of community for residents to gather, to shop, and other leisure activities while also establishing a destination for visitors and area workers by constructing flexible open spaces with its own micro-environment supported by the built architecture.”

Shenzhen Living Spine project goal is to revitalize an area originally developed for a major sporting event. The design strategically places flexible open spaces to create a sense of community where area residents and visitors want to gather and stay. Around each open space are “Activators” which create different micro retail environments to attract retailers to engage the space and create dialogue between different retail spaces. The “Living Spine” synergizes the retail boxes and surrounding spaces creating a platform where people can stay / gather / experience / and create small communities enjoying lifestyle, leisure, art, and sports.

Passive and active sustainability strategies are integrated into all levels of design. Lightweight construction is used to decrease construction time, save fuel from transport, and usage of precious materials. The “Living Spine” roof is topped with a green roof construction to protect from solar gain, absorb rainwater, and provide comfortable microclimates for area residents to gather. Retail boxes are topped with Photovoltaic Panels to absorb sunlight and provide to the development. Depending on its orientation, vertical and horizontal shading is strategically placed to protect from the harsh sunlight to provide a comfortable natural lighting experience.

PROJECT FACTS

  • Client: Shenzhen Longgang Sports and Tourism Ministry
  • Location: Shenzhen, China
  • Site Area: 31,000 m2
  • Project Area: 40,000 m2
  • Construction Cost: 180 million RMB
  • Program: Masterplanning, Retail, Leisure
  • Status: Competition

  • Project Team: Erik Amir, Dora Chi, Ryo Otsuka
  • Local Consultant: LWK & Partners