Beer Ora House By Hong Kong Architects spatialpractice
  • Beer Ora House By Hong Kong Emerging Architects spatial practice
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects

Beer Ora House

  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects
  • Beer Ora House By Hong Kong Architects

“To create a desert house for an expanding family with connection to the natural landscape and protection from the extreme climate requires a vigorous analysis of program, flexible usage, economic generator, and understanding of ecological advantages and disadvantages.”

Beer Ora House is situated in the Negev Desert in southern Israel. Client request a home where the usage can be flexible for the growing family, provide protection when the children are young and then privacy when they are older. The house is a multi-layered private residence where the extension of each space allows direct connection to the desert landscape without exposure to harsh conditions. The private quarters are separated by interior courtyards allowing privacy and also providing natural lighting and ventilation. The public spaces – living room and kitchen – are open to the landscaped and pool area under a large overhanging room.

The house is designed with simple sustainable strategies to reduce energy dependency. A simple solar paneled roof is angled to collect maximum solar energy. Lifting this surface away from the main volume reduces heat gain. Interior courtyards are placed strategically to allow natural ventilation through the house. The design reconnects the family with nature, while protecting them from the harsh conditions.

PROJECT FACTS

  • Location: Negev Desert, Israel
  • Lot Area: 476 m2
  • Project Area: 190 m2
  • Construction Cost: $700,000
  • Program: Residential, 4 bed rooms, Guest room, Living room, parking, service area, Swimming pool, private patios, solar roof
  • Status: Construction drawing

  • Project Team: Erik Amir, Dora Chi, Effi Meridor, Paul Chan, Lee Ying Njoo, Estefania Perea
  • Structure: Moshe Nathan
  • Consultant: ENN Solar Power