Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects spatialpractice
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Emerging Architects spatial practice
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects

Shenyang Aquatic Residential Tower

  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects
  • Shenyang Aquatic Residential Tower By Hong Kong Architects

"How can we create an alternate living environment for a harsh cold climate? Is it possible to create a residential tower that is closed for warmth but open for views and sunlight?"

The project is located in front of the Zhongshan Park in Shengyang, China, where the temperature drops to -11°C in winters. The design catches the maximum amount of natural sunlight, while keeping a large thermal mass for insulation. The result is a living zigzag facade, with winter gardens acting as a buffer zone for cold winters and creating an internalized view.

The building form carves sunlight the back, while arching forward at the front to decrease the surface area exposed to the cold winter winds of Shenyang. The solution is a buildings born from necessity yet provides a unique spatial experience for residents; while creating a new landmark to respond to its prestigious position facing the Zhongshan Park.

PROJECT FACTS

  • Client: Confidential
  • Location: Shenyang, China
  • Project Area: 81,981 m2 (above ground) 28,329 m2 (below ground)
  • Number of Stories: 29
  • Building Height: 120m
  • Program: Residential, Swimming Pool, Education Center, Retail, Parking
  • Status: Concept Proposal

  • Project Team: Erik Amir, Dora Chi, Jason Loo, Ryo Otsuka, Eric Yuen
  • Render: Karol Borkowski